Yürüteç Kullanmak ya da Kullanmamak

     Yürüteç kullanmak ya da kullanmamak annelerin sık yaşadıkları milyonlarca ikilemden sadece biri. Son dönemde özellikle instagram üzerinden bu konuda çok soru geliyor. Hepsine toptan cevap olabilecek nitelikte bir yazı bu.  Eğer yürüteçlerin bebeğinizin gelişimini destekleyeceğini, doğru şekilde yürümeyi öğreteceğini düşünüyorsanız aslında çok yanılıyorsunuz.

(fotoğrf: www.solidrop.net)

Neden Yürüteç Kullanmamalı?


1) Bebeğinizin omurga gelişimini olumsuz etkileyip, ilerde duruş bozuklukları başta olmak üzere çeşitli omurga problemlerine sebep olabilir.

2) Kalça yapısının gelişimini olumsuz etkileyip, ilerde kalça kaynaklı birtakım problemlere sebep olabilir.

3) Henüz basmaya hazır olmadan ayaklarına ihtiyacı olandan fazla ağırlık verildiği için ilerde ayak deformitelerine sebep olabilir.

4) Bebekler yürüteçteyken çoğunlukla parmak uçlarını kullanarak kendilerini ittikleri için, ilerde parmak ucu yürümeyi devam ettirebilir.

5) Yürüteçle hareketlerini kontrol edemeyen bebek; ev içinde duvarlara çarpma, yürütecin devrilmesi, masa örtüsünü çekip üzerindekileri kafasına düşürme vb. gibi ev kazalarına maruz kalabilir.

Peki Yürümeyi Desteklemek İçin Ne Yapmalı?

     Öncelikle yürümeyi desteklemek için herhangi bir yardımcı araç kullanmak zorunda değilsiniz. Normal gelişimi doğrultusunda zaten bebeğiniz önce etraftaki mobilyalardan tutunarak kalkıp ayakta duracak, sonra yine tutunarak sıralamaya başlayacak ve sonunda yürümeye başlayacak. Siz ebeveyn olarak bu aşamaların hepsinde onunla oyunlar oynayıp, bu denemelerini destekleyebilirsiniz. Bazen sevdiği oyuncaklarla teşvik edici yaklaşımlarda bulunabilirsiniz.
   Hayalgücünüzü çalıştırarak evdeki bir sandalyeyi ya da tabureyi araba yerine kullanarak itebilirsiniz. Oyuncak arabalar, pusetler kullanabilirsiniz. Tabi ki bunların da sağlam ve dengesi iyi olanları tercih etmek gerekir ki; yine ev kazalarına sebep olmayalım. 
       Yok ben illa yeni bir şeyler satın almak istiyorum, evdeki malzemeleri kullanmak istemiyorum diyen varsa da plastik yerine tahta materyalin daha sağlıklı olduğunu hatırlatıp, ilk adım arabalarını önerebilirim.

(fotoğraf www.mulberrybush.co.uk)
 Resimlerdeki gibi arabaları kullanırken içine bir miktar oyuncak koyarak biraz ağırlaştırmanızı öneririm 2 sebepten;

1) Güvenlik. Arabanın devrilme dolayısıyla bebeğin düşme olasılığını azaltmak için,
2) Proprioseptif duyu çalışması. Nedir bu proprioseptif duyu? Ne işe yarar diyenler burayı tıklayınız.

(fotoğraf: www.carmell.no)

  

     Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isteyenler, Uykusuz Anneler Klübü için yazdığım ''Bebeklerde Yürüteç Kullanımı'' başlıklı yazıma şu linki tıklayarak ulaşabilirler:  http://www.uykusuzanneler.com/bebeklerde-yurutec-kullanimi/

     




     Konu ile ilgilenen meslektaşlarıma okuma önerisi; Amerikan Pediatri Akademisi'nin ''The Complete and Authoritative Guide Caring For Your Baby and Young Child Birth to Age 5'' kitabında  ''Keeping Your Child Safe'' bölümünde kullanılabilecek yardımcı ekipmanları anlatırken bu konuya da açıklayıcı biçimde yer verilmiş.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Taktil (Dokunma) Duyusu İçin Öneriler

Karın Üstü Aktivite Zamanı (Tummy Time)

Erken Çocukluk Döneminde Dil Gelişimi