Özgürce Emekleyen Bebekler

     Emekleme, sadece bebeğinizin bir yerden başka bir yere gitmesinin sevimli bir yolu gibi görünse de aslında bundan daha fazlasını sağlıyor. Emeklemeyi öğrenmek bebeğin hayatında önemli bir gelişim noktasını oluşturuyor.

     Bazı bebekler emekleme aşamasını atlayıp doğrudan ayakları üzerinde hareket etmeyi denese de genellikle, pek çok bebek, emeklemeyi keşfeder. Klasik olarak emekleme bir bebeğin ağırlığını elleri ve dizleri üzerinde taşırken ileriye doğru hareket etmesidir. Ancak bebekler tek bir emekleme stiliyle sınırlı değillerdir ve hareketliliklerini sağlamak için, birçok yeni hareket denerler ve farklı emekleme stilleri geliştirirler.



     Emeklemek yaşamının ilk yılında bebeğinizin gelişiminde önemli rol oynar. Bu yazıda en önemli 6 sebebinden bahsedeceğim.

1.       Fiziksel Gelişim
Bebeğiniz emeklemeye başladığında fiziksel gelişiminde şunları gözleyeceksiniz:
    Kaba motor beceriler- bebeğiniz emeklerken kolları, bacakları, ayakları ve gövdesiyle büyük hareketler yapar. Bu hareketler önmelidir çünkü bu beceriler ona ilerleyen dönemde ihtiyaç duyacağı yürüme, koşma, zıplama gibi fiziksel aktiviteleri öğrenmesinde basamak oluşturur.
    İnce motor beceriler- bebeğiniz emeklerken el ve parmaklarındaki küçük kasları çalıştırır ve güçlendirir. Bu kasların gelişimi de ileride kazanacağı tutma, kavrama becerilerinde örneğin; bir yiyeceği tutup ağzına götürme, kalem tutma hatta giyinirken düğmelerini ilikleme becerilerinde basamak oluşturur.
     Denge- dengenin sağlanmasıyla birlikte bebeğiniz hareket ederken kendine güvenini kazanır ve bir sonraki aşama olan yürümeye geçişte bu denge ve güven hissi son derece önemlidir.
      El göz koordinasyonu- yazı yazmak hatta topa vurmak için bile el göz koordinasyonunun gelişmiş olması önemlidir. emekleme bunun için de basamak oluşturur.

2.       Mekan algısı
     Emekleme bebeğinizin mekan algısını geliştirir, bebeğinize fiziksel çevreyi, dünyayı algılaması, kendi vücudunun konumunu anlaması  ve oryantasyonunu sağlaması için fırsat sunar. Örneğin emekledikçe deneyim kazanan ve pratik yapan bebek, gitmek istediği bir yerin etrafında dolaşıp durmak yerine iki nokta arasındaki en uygun yolu bulur. Yani emekledikçe yer-yön duygusu da gelişecek ulaşmak istediği hedefe gitmenin en kolay yolunu bulacaktır. Bu da hayatta kendini koruma, yönünu bulma, problem çözme gibi önemli becerilerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

3.       Binoküler görme
    Binoküler görme; her bir gözün gördüğü ayrı imajların birleştirilmesi, nesnelerin üç boyutlu mekanda algılanmasını mümkün kılar. Binoküler görmenin algılama, birleştirme (füzyon) ve derinlik duyusu (stereopsis) olmak üzere üç kademesi vardır. Bebeğinizin görme becerileri en sevdiği oyuncağının, çıngırağının uzaklaşıp, yakınlaşmasını, sağa sola hareketini takibiyle gelişecektir. Emekleyerek çıngırağına ulaşması için çıngırağın nerede, ne kadar uzaklıkta olduğunu hesaplayabilmesi yani binoküler görme becerilerinin gelişmiş olması gerekir. Aynı zamanda bir topu yakalarken, araba kullanırken, okulda tahtada yazılanları defterimize geçirirken yine binoküler görmeden faydalanırız.

4.       Koordinasyon
     Sol beyin sağ beyin arasındaki koordinasyon emekleme ile güçlenir. Bu koordinasyon beynininiz aynı anda işitme, görme ve hareket süreçlerinin işlemlemesini sağlar. Yani bebeğiniz ne kadar çok emeklerse o kadar senkronize hareketleri geliştirecek ve gerekli koordinasyon becerilerini kazanacaktır. Örneğin; emekleme sırasında aynı anda sol el ve sağ dizi ileriye uzatacak, gövdesini kullanarak o tarafa ağırlık aktaracak sonra sağ el ve sol diz ileriye doğru uzanacak, ağırlık aktaracak... koordinasyonu geliştiren senkronize hareketler dizisi.

5.       Özgüven
    Emekleme bebeğinizin özgüvenini inşa etmesine ve kendi kararlarını vermesine yardım eder. Emekleyerek hareket etmeyi denedikçe fiziksel risk almaya başlayan bebek, süreç içinde hareketlerinin sonuçlarını görmeye, kendi potansiyelini ve limitliliklerini keşfetmeye başlayacaktır. Emeklemede deneyim kazandıkça bebeğiniz ne zaman yavaşlaması gerektiğini, ne zaman harekete devam ettiğinde kendini inciteceğini, yoluna çıkan engelleri nasıl aşacağını tecrübe eder. Bu noktada çok müdahale etmemek ama yine de kendilerini incitmelerini engellemek için annelere büyük iş düşüyor.

6.       Fiziksel kapasite
      Bebeğinizin bağımsızlığı arttıkça ve yeni şeyler keşfettikçe hareket etmeye yönelik daha büyük bir heyecan duyacaktır. daha çok hareket de beraberinde kasların kuvvetlenmesini ve fiziksel kapasitenin artışını getirir. Bebeğiniz bir eşyadan tutunarak kendini çekmeye başladığında, omurganın normal kıvrımları gelişmeye başlayacak, gövde ve bacak kasları güçlenmeye başlayacaktır. Daha çok emekleyen bebek daha çok pratik yapmış demektir ve bu pratik bebeğinizi bağımsız adımlara daha da yaklaştırır.

     Bunların üzerine önerim; Lütfen bebeklerinizin bir an önce yürümesi için emeklemelerini engellemeyin. Acele etmeyin yüyümeye de sıra gelecek.

    Öte yandan bebeğinizin emeklememesi tüm bu gelişim basamaklarından mahrum kalacağı manasına gelmiyor. Bazı bebekler normal gelişim sürecine uymaz, emeklemeden doğrudan iki ayak üzerine geçmeyi denerler. Bu durum sizi endişelendirmesin. Emeklemeyen çok sayıda bebek olmakla beraber bu bebekler bir noktada normal gelişim göstermişlerdir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Taktil (Dokunma) Duyusu İçin Öneriler

Karın Üstü Aktivite Zamanı (Tummy Time)

Erken Çocukluk Döneminde Dil Gelişimi