Görme ve Görme Duyusunu Geliştirecek Oyun Önerileri
Bugünlerde gelen çocukların büyük oranında görme ile ilgili çalışmalar yapıyorum. Aklıma gelmişken görme ile alakalı ilginç bulduğum bazı bilgiler paylaşmak istedim. Özellikle prematürelerde ilk yıllarda motor gelişim de görme becerileriyle son derece alakalı ve terapilerde görmeyle ilgili çalışmalar yapmak da çok önemli.
- 📍çevreden edindiğimiz bilgilerin %80ini görme yoluyla ediniriz.
- 📍görme işleminin %80ini ne gördüğümüz, %20si ise nerede ve nasıl gördüğümüz ile alakalıdır.
- 📍gözler açıkken beyin aktivitelerinin %66lık kısmı görmeye ayrılmıştır. 1 saniyede merkezi sinir sistemine 3milyar uyarı gelir; bu uyarıların 2milyarı görme ile alakalıdır.
- 📍insan iletişiminin %93ü sözsüzdür, iletişimin %55i konuşan kişinin yüz ifadelerini ve mimiklerini görme ile olur.
- 📍okul eğitiminin %75-90lık kısmı görmeye dayanır.
- 📍görme problemlerinin %90ı hiçbir zaman teşhis edilmez.
- 📍okul yaşı çocuklarının %25inin teşhis edilmemiş görme problemleri vardir. (*)
Hayatımızda bu derece önemi olan bir duyu yani görme duyusu.
Bebeklerde görme becerileri üzerine çalışmak için evde yapabilecekleriniz:
Peki bu kadar önemli olan görme duyusu ile ilgili evde neler yapabiliriz?
Bebeklerde görme becerileri üzerine çalışmak için evde yapabilecekleriniz:
- 📍Görmenin öncelikle önemli olduğu alan iletişimdir.
- 📍4-6 haftadan itibaren çocuk anne yüzüne odaklanır. Bu dönemde göz teması kurup bebeğinizle sohbet etmeye başlayabilirsiniz.
- 📍Kontrast renkli oyuncakları (tercihen siyah beyaz kırmızı renklerde) yatay ve dikey yönde hareket ettirip takip etmesini sağlayabilirsiniz.
- 📍Aynı takip oyununu ışıklı oyuncaklarla veya el feneriyle loş bir odada ışık kaynağını yatay ve dikey yönlerde hareket ettirerek oynayabilirsiniz.
- 📍Yansıtan yüzeyleri olan oyuncaklarla, parlak boncuklarla oynayabilirsiniz
- 📍4.aydan itibaren derinlik hissi gelişir. Ellerini inceler, ellerini gözleri önünde hareket ettirir, orta hatta ellerini birleştirir. Bu dönemde yine canlı renkte oyuncaklar tercih edip, elleriyle tutup takip etmesini sağlayabilirsiniz.
- 📍5-6aylıkken kol boyu mesafesindeki oyuncaklara uzanabilir. Bu dönemde yine görsel olarak dikkatini çeken oyuncakları bu mesafeye koyup, bakmasını ve uzanıp almasını sağlayabilirsiniz.
- 📍Göz hareketleri geliştikçe çevreye daha fazla ilgi duyacaktır. 6-8 aylarda farklı pozisyonlardayken (oturma, emekleme) ışık, oyuncak takibi oyunları oynayabilirsiniz.
- 📍9-12 aylarda yüz ifadelerini net olarak görüp taklit edebilirler. Bu dönemde farklı mimikler yaparak taklit oyunları oynayabilirsiniz.
- 📍Bu taklit oyunlarını ayna karşısında yapabilirsiniz.
- 📍Çocuğunuz hareket ettikçe derinlik algısı oluşacaktır. Özellikle yeni ayağa kalktıkları dönemde (12ay civarı) görsel uyaranları yerden biraz daha yukarı, göz hizasına taşımak ona dünyayı yeni bir açıdan kesfetme imkanı tanıyacak.
- 📍Bu aylarda saklanan cisimleri bulabilir, nesne saklama oyunları oynayabilirsiniz.
(*)rakamlara dayalı araştırma sonuçları için orijinal kaynak: The Out-of-Sync Child, Carol Stock Kranowitz, Türkçe çevirisi; Senkronize Olamayan Çocuk
Yorumlar
Yorum Gönder